Hieronder tref je een blog aan met recepten. Bedoelt om ooit in een boek te verwerken. Gerrechten met verse producten, puur en meestal vegan. Belgische klassiekers in een modern en diervriendelijk jasje en mocktails die iedere BOB op een feestje gelukkig maken. Maar ook burgers met een twist, gerechten met smaken van over de grens en nieuwe verrassende creaties. Laat het smaken!

Gemarineerde knolselder met luchtige aubergine kaviaar

Een knapperig hapje met een zachte, maar verrassend krokante vulling. Het ideale gezonde, lekkere en veganistische hapje of voorgerecht. Serveer er 3 per persoon als voorgerecht en werk af met waterkers, micro groenten, radijs en radijsblad.

Ingrediënten:

Ingemaakte knolselder:
1 knolselder
75 ml water
150 ml dragonazijn
60 gr suiker
10 jeneverbessen
1 laurierblad
Schil de knolselder en snij met een mandoline zo groot mogelijke, maar ook zo dun mogelijke plakken.
Steek met uitsteekvorm rondjes uit de knolselder. Het afval is perfect te verwerken door toe te voegen aan een soep of puree.
Doe de knolselder rondjes in een grote weckpot en vul aan met de overige ingrediënten. Laat op een donkere koele plek trekken voor minimaal 3 dagen.

Zachte kaviaar van aubergine:
1 grote aubergine
olijfolie
1 éénpersoons potje soja yoghurt natuur (maar kan ook kokos yoghurt of andere plantaardige yoghurt zonder suiker zijn)
2 teentjes knoflook, geperst
2 tl citroensap
de blaadjes van 1 bussel koriander
peper
zout
sumac
Snij de aubergine in de lengte in twee. Snij het wit in diepe ruitjes in en prik enkele gaatjes in de schil. Vet het wit in met olijfolie, de helft van de knoflook, peper en zout.
Leg een stukje bakpapier in de airfryer en leg er de aubergine helften met het snijvlak naar beneden op. Gaar de aubergine in 30 minuten op 175 graden.
Dit kan natuurlijk ook in de oven op 180 graden.
Schep de gare aubergine in een mixer/blender en voeg er 2 eetl olijfolie en het citroensap en de rest van de knoflook aan toe en blend tot een niet te fijne massa.
Schep in een kom. Schep er grof gehakte koriander en de soja yoghurt door. kruid af met peper, zout en sumac.

Afwerking:
Ingemaakte knolselder rondjes
Kaviaar van aubergine
Enkele radijsjes met loof
micro groentjes naar keuze

Haal de rondjes uit het vocht, spoel af onder de kraan en dep ze wat droog. `
Hak de radijsjes fijn en de helft van het loof. Meng door de aubergine kaviaar.
Leg op ieder rondje een theelepel auberginemengsel, een klein plukje microgroentjes en vouw dicht.
Schik de halve rondjes op een schaal en serveer met een frisse Lychee mocktail.

Sun, 08 January