Call me: 0495 275 016   Mail me: info@radegonda.be

Hieronder tref je een blog aan met recepten. Bedoelt om ooit in een boek te verwerken. Gerrechten met verse producten, puur en meestal vegan. Belgische klassiekers in een modern en diervriendelijk jasje en mocktails die iedere BOB op een feestje gelukkig maken. Maar ook burgers met een twist, gerechten met smaken van over de grens en nieuwe verrassende creaties. Laat het smaken!

Gemarineerde knolselder met luchtige aubergine kaviaar

Een knapperig hapje met een zachte, maar verrassend krokante vulling. Het ideale gezonde, lekkere en veganistische hapje of voorgerecht. Serveer er 3 per persoon als voorgerecht en werk af met waterkers, micro groenten, radijs en radijsblad.

Ingrediënten:

Ingemaakte knolselder:
1 knolselder
75 ml water
150 ml dragonazijn
60 gr suiker
10 jeneverbessen
1 laurierblad
Schil de knolselder en snij met een mandoline zo groot mogelijke, maar ook zo dun mogelijke plakken.
Steek met uitsteekvorm rondjes uit de knolselder. Het afval is perfect te verwerken door toe te voegen aan een soep of puree.
Doe de knolselder rondjes in een grote weckpot en vul aan met de overige ingrediënten. Laat op een donkere koele plek trekken voor minimaal 3 dagen.

Zachte kaviaar van aubergine:
1 grote aubergine
olijfolie
1 éénpersoons potje soja yoghurt natuur (maar kan ook kokos yoghurt of andere plantaardige yoghurt zonder suiker zijn)
2 teentjes knoflook, geperst
2 tl citroensap
de blaadjes van 1 bussel koriander
peper
zout
sumac
Snij de aubergine in de lengte in twee. Snij het wit in diepe ruitjes in en prik enkele gaatjes in de schil. Vet het wit in met olijfolie, de helft van de knoflook, peper en zout.
Leg een stukje bakpapier in de airfryer en leg er de aubergine helften met het snijvlak naar beneden op. Gaar de aubergine in 30 minuten op 175 graden.
Dit kan natuurlijk ook in de oven op 180 graden.
Schep de gare aubergine in een mixer/blender en voeg er 2 eetl olijfolie en het citroensap en de rest van de knoflook aan toe en blend tot een niet te fijne massa.
Schep in een kom. Schep er grof gehakte koriander en de soja yoghurt door. kruid af met peper, zout en sumac.

Afwerking:
Ingemaakte knolselder rondjes
Kaviaar van aubergine
Enkele radijsjes met loof
micro groentjes naar keuze

Haal de rondjes uit het vocht, spoel af onder de kraan en dep ze wat droog. `
Hak de radijsjes fijn en de helft van het loof. Meng door de aubergine kaviaar.
Leg op ieder rondje een theelepel auberginemengsel, een klein plukje microgroentjes en vouw dicht.
Schik de halve rondjes op een schaal en serveer met een frisse Lychee mocktail.

Lees meer

Sparkling Lychee mocktail

Een makkelijke, frisse mocktail. 0,0% alcohol, 100% chique en fris. Groene thee laat zich prima ook in koud water maken. Zo voorkom je ook een bittere smaak.

Ingrediënten:

1 zakje biologische groene thee
1/2 l koud water
6 lychees
Fryns 0,0% Spice
Een neutrale tonic

Bereiding:

Begin de avond ervoor met het zakje groene thee in het koud water te hangen.
Pel 2 lychees en voeg toe. Laat het een nacht in de koelkast trekken.
Leg in de champagne flutes 1 lychee. Schenk hier op 1 eenheid Fryns, 1 eenheid groene thee en vul aan met de tonic.



Lees meer

Bloody Belvoir Mocktail

Verwarmende gember, steranijs en kaneel maken van deze mocktail een fijne thuisblijfavond.


Ingrediënten:

1/2 l vers geperst sap van bloed appelsienen
Belvoir Farm Organic Ginger Beer (AH)
Enkele schijfjes appelsien
1 steranijs
1stokje kaneel + stokje per glas voor afwerking
3 dunne schijfjes gember
Crushed ijs
Tumbler glazen

Bereiding:

Breng het sap van bloed appelsienen met de steranijs, kaneel en 1 schijfje gember in een pan aan de kook.
Haal meteen van het vuur en laat rustig afkoelen, met deksel op de pot. Dit zorgt voor een tragere afkoeling en rustige infusie.
Zeef het sap.
Vul de glazen met crushed ijs.
Voeg 2 coctail hoeveelheden appelsiensap toe per glas.
Vul aan met Ginger bier.
Werk af met een schrijfje appelsien, kaneelstokje en schijfje gember.

Lees meer

Komkommersalade

Komkommersalade met frisse toetsen en een krokante twist.

Ingrediënten:

1 (liefst biologische) komkommer
vruchtjes van een halve granaatappel
volle eetlepel geroosterde, gezouten amandelen, grof gehakt
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels limoensap
rasp van limoenschil
peper en zout
eetlepel grof gehakte verse munt en platte peterselie.
Grof zeezout of vlokken zeezout.


Bereiding:

Was de komkommer grondig en snij op een mandoline in lange dunne plakken.
Bestrooi met zout en de limoensap en hussel door elkaar. Laat dit mengsel 30 minuten rusten.
Haal de komkommer uit het mengsel en meng het sap met de olijfolie, peper, zout en de gehakte kruiden.
Doe de komkommer terug en meng samen met de granaatappel.
Schep uit het nat op een schaal en werk af met de gehakte amandelen en rasp van de limoen en wat grof zout.

Lees meer

Red fruit mocktail

Leuk voor oudejaarsavond, een feestje of gewoon, omdat het alcoholvrij en lekker is. Succes gegarandeerd !

Ingrediënten:

Ceders non alcoholische gin
Fevertree tonic
1 bloedappelsien
6 bramen
1 granaataappel
1 theelepel gedroogde rozenbottel en wat extra als garnering
Ijsblokjes

Bereiding:

Maak een infusie van de ceders gin met 1/2 fles ceders, 2 schijfen bloedappelsien, 4 bramen en de theelepel rozenbottel.
Laat dit een nachtje staan en zeef.
Vul de glazen met ijsblokjes.
Schenk twee coctail eenheden gin infusie in per glas.
Vul aaan met de tonic.
Werk het glas af met een schijfje appelsien, 1 braam en wat rozenbottel.

Lees meer

Vegan dashi bouillon

Zo makkelijk te maken, zo veelzijdig te gebruiken! Voor een basis miso soep, schep een beetje van de warme dashi in een kom, meng het met de miso en overgiet met de rest van de hete (maar niet meer kokende) vegan dashi en werk af naar eigen smaak.

Ingrediënten:

1lt water
2 gedroogde shiitake's
1 stuk kombu

Veeg het stuk kombu schoon met een licht vochtig stukje keukenpapier.
Voeg alle ingrediënten in een kookpot en breng aan de kook. Van zodra het kookt, nog 5 minuten op een heel laag vuurtje net tegen het kookpunt laten trekken.
Je basis dashi is nu klaar.

Lees meer

Seitan in het groen

Een diervriendelijk gerechtje naar een Belgische klassieker. Natuurlijk hebben we dit gerechtje gemoderniseerd met frisse en knapperige toetsen.

Ingrediënten:

300 gr Basis seitan a la sea: vegan dashi in plaats van groentebouillon en extra 1 blad geroosterde nori versnippert voor in het deeg, 1 theel misopasta voor in het deeg.
1sjalot
1teen knoflook
100 gr spinnazie
1 bussel kervel
1 bussel waterkers
1/2 bussel dille
1/2 bussel munt
2,5 dl dashi
1,5 dl witte wijn
10 grote kappers
peper en zout
Vers donker brood

Bereiding:

Snij de seitan a la sea in stukken.
Snipper het sjalotje fijn.
Pel de look en plet de teen tot pulp of pers in de lookpers.
Smelt een klontje plantaardige boter in een ruime hoge pan en stoof de sjalot samen met de look in de bruisende boter.
Doe de seitan in de pan en laat ze even meestoven met de sjalot. Schenk de witte wijn erbij en kook zachtjes de alcohol smaak eruit.
Schenk de dashi erbij en laat het 15 minuten zachtjes koken.
Breng intussen water aan de kook om de verse kruiden te blancheren.
Maak alle kruiden schoon en verwijder de taaie steeltjes.
Spoel de verse spinazie en ontdoe van al het zand.in ruim water.
Leg de helft van de waterkers en enkele takjes dille opzij.
Doe de spinazie en alle andere overgebleven kruiden in het kokende water.
Laat het groen erin liggen tot het water opnieuw begint te borrelen.
Schep al het groen in een zeef en laat er koud stromend water overheen lopen.
Doe het geblancheerde groen in de blender samen met 4 kappers, en een scheutje kappertjes vocht en mix het tot een gladde lopende puree.
Schep de seitan uit de stoofpan en zet ze even opzij.
Giet de kruidenpuree in de pan en voeg een klontje boter toe. Proef en kruid de saus met peper en zout.
Mix de saus licht schuimig met de staafmixer. Voeg de stukken seitan toe en schep voorzichtig door elkaar.
Dresseer de Seitan in het groen in diepe borden en werk af de verse waterkers en dille, kappers en serveer met vers bruin brood.




Lees meer

Pompoensoep met crunchy groentjes

Pompoensoep, wie is daar nu geen fan van tijdens de koude dagen. Deze romige en crunchy variant is een perfecte maaltijd op zich. Eet het eventueel met wat donker brood. of een groot pitabroodje met humus en komkommer, een verassend lekkere combinatie.
Voor 4 personen

Ingrediënten:

1 pompoen
1 sjalot
1 stengel selder
2 teentjes knoflook
1 blik kokosroom
2 theelepels ras el hanout
1 theelepel gedroogde pepers of 0,5/ 1 vers pepertje fijngesneden zonder zaadjes voor meer of minder pittige soep
1 bussel groene asperges
1 kleine stronk witloof
1 bussel koriander
1/5 liter water
zeezout schilfers
enkele wasabi sesam zaadjes (merk foreway, te koop bij Aziatische winkels)
olijfolie

Bereiding:

Schil de pompoen en snij in kleine blokjes.
Snij de selder in kleine blokjes en snipper de sjalot.
Schil en plet de look met een mes.
Snij de stengels van de koriander en snij deze heel fijn.
Doe wat olie in een hoge kookpot en bak hierin de sjalot en knoflook en de korianderstengels even aan.
Voeg de selder en pompoen toe en roer regelmatig om, om aanbakken te voorkomen. Voeg de ras el hanout en pepers toe en bak nog even mee.
Blus af met het water en de kokosroom.
Breng terug aan de kook en laat met deksel op de pan zachtjes 20 minuutjes pruttelen.
Verwijder ondertussen de harde onderkanten van de asperges en snij de asperges in 2 stukken. Snij de onderste zonder kop in kleine stukjes en breng met wat water en zout aan de kook tot ze beetgaar zijn, +/- 4 minuten. Schep in ijswater om de frisse groene kleur te bewaren.
De bovenkanten van de asperges dun in de lengte snijden met een mandoline.
Verhit een grilpan en bestrijk de aspergeschijfjes met een klein beetje olie en grill ze bruin maar beetgaar.
Hak de koriander grof.
Snij 2 blaadjes witloof julienne (lange dunne reepjes).
Snipper de rest van de witloof, behalve de bittere onderkant fijn.
Pureer de soep met een staafmixer en kruid af met peper en zout.
Zet vier soepkommen klaar en verdeel de geblancheerde asperges en gesnipperde witloof over de kommen.
Schenk de soep in de kommen en werk af met de julienne van witloof, gegrilde asperges, koriander en wasabi sesamzaadjes.
Druppel als laatste wat olijfolie in de soep en werk af met zeezout schilfers.

Lees meer

Seitan kebab

Seitan kebab van zelfgemaakte seitan, zalig en makkelijk.

Ingrediënten:

300 gr zelfgemaakte seitan, in blokjes gesneden
1 theel. kebab kruiden, kant en klaar of zelf gemaakt (1 tl komijn, halve tl zwarte peper, halve tl zout, 1,5 tl paprikapoeder, halve tl cayennepeper, 1 tl koriander,
halve tl oregano, 1 tl knoflookpoeder mengen)

1 grote zoete aardappel
1/2 augbergine, in lange plakken
olijfolie
gerookt paprikapoeder
knoflookpoeder
peper en zout

Voor de dressing:
1 teentje knoflook
1 één persoons potje soja yoghurt natuur
1 eetl. gehakte verse groene kruiden (mengeling van krulpeterselie, munt en koriander)

Schil de zoete aardappel en snij in frietjes. Meng in een grote kom 1 eetlepel olijfolie met wat paprikapoeder, knoflookpoeder, peper en zout.
Hussel de frietjes door de kruiden zodat alles met een laagje bedekt is. Bak in de airfryer op 180 graden voor 16 minuten. Schud halverwege om.
Rijg de seitanstukjes aan twee kleine of 1 grote spies per peroon.
Bestrijk de aubergine plakken lichtjes met wat olie en bestrooi met peper en zout.
Pers het teentje look en roer het met de gehakte groene kruiden door de soja yoghurt. Kruid af met peper en zout.
Bestrooi met de kebab kruiden en bak bruin in wat olie.
Bak de aubergines in een grillpan gaar met een mooi patroon.
Serveer met wat extra gehakte groene kruiden.




Lees meer

Seitan stoverij

De diervriendelijke versie van een typisch Belgisch gerecht. Natuurlijk met handgemaakte frieten en veganaise. De frietjes worden krokant en kruidig gebakken in de Airfryer.

Lees meer